Bebelușul și televizorul

Lăsatul bebelușilor la televizor constituie un subiect controversat. Personal, nu utilizez frecvent televizorul. Nici soțul nu e curios să afle prea multe prin intermediul televiziunii. De cele mai multe ori, televizorul funcționează după ora 22.00 pentru câteva minute, pe post de somnifer pentru soț.

Sunt mămici și tătici care își lasă bebelușii în fața televizorului încă de la 3-4 luni, nelimitat. Se uită împreună la televizor și toată familia este fericită și liniștită. Deja la 8 luni bebe e dependent de televizor și rămâne captiv în fața ecranului. El e entuziasmat, îl găsește atractiv, în timp ce mama își face treburile sau se relaxează.

Pe mine nu mă lasă conștientul și nici subconștientul să îmi învăț bebele să devină dependent de un ecran. Prefer să vorbesc cu el, să fiu în priză pe lângă el, să nu am timp nici pentru un ceai, să stea atârnat de picioarele mele în timp ce gătesc, să răstoarne aspiratorul când aspir mâncarea aruncată cu satisfacție pe jos, să îl iau în brațe din minut în minut și așa mai departe. Consider că televizorul nu îl ajută cu nimic pe bebe, chiar dacă m-ar ajuta pe mine să fiu mai liberă.

Nu îl las la TV nici măcar atunci când sunt epuizată sau când este o urgență. Fiind măricel totuși, a mai prins câte un TV deschis. Nu e însă prea curios. Se plictisește repede și e atras de alte activități, precum urcatul scărilor, mersul de colo până colo, umblatul prin sertare și alte activități care îi fac plăcere.

Dacă eu nu mă uit la TV, el de ce să se uite? Mi se pare mult mai atractiv să aibă experiențe educative, să exploreze, să fie curios, să știe ce este o mătură/un aspirator etc. Îmi place felul în care l-am crescut. E un copil curajos, atras de utilaje, de instrumente, de toate mașinăriile zgomotoase. Nu se sperie de întuneric, de sunete noi. E sociabil. Eu sunt tot mai obosită și frustrată că nu sunt suficient de eficientă, dar nimic nu mai contează când bebe e sănătos și fericit. E greu să suplinești televizorul, însă nimic nu se compară cu timpul petrecut împreună cu familia. În plus, bebe are și un tată jucăuș, care mă susține în decizia de a nu utiliza televizorul cât timp bebe ar putea fi distras.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s