Programul bebelușului

E nebunie cu programul bebelușului. Nici eu nu am un program stabilit, dar să îi facem bebelușului un program. Nu suntem roboți, știm și noi când îi este foame sau când îi este somn, când vrea în brațe, când vrea jos, când trebuie schimbat. Știm până și ce ne spune pe limba lui, atunci când mai crește. Sunt lucruri care se simt imediat ce devenim părinți. Dacă tatăl le învață mai greu, mama, din instinct, știe exact ce dorește bebelușul.

Singurul program pe care l-am avut de când am născut a constat în respectarea aproximativă a orelor de muls, pentru a nu pierde cantitatea de lapte. În rest, nu pot vorbi de un program al meselor copilului. A mâncat când i-a fost foame. Nu m-a lăsat sufletul să îl trezesc noaptea pentru a-l alăpta sau pentru a-i da biberonul, mai ales că a avut un somn liniștit și de lungă durată pe timpul nopții. Și în primele săptămâni, ca și acum, am știut că, dacă se trezește și nu adoarme imediat, copilului îi este foame. Îi schimbam pampersul și îl hrăneam. Rareori s-a întâmplat să stea treaz și să nu putem dormi noaptea.

Dacă până la 6 luni bebelușul a dormit și a mâncat când a vrut el, nu când am vrut noi, nici după 6 luni nu s-a schimbat mare lucru. Argumentul meu este acela că nici mie nu îmi place să fac ceea ce mi se impune, când mi se impune. Bebelușul meu a avut și are un program diferit de la o zi la alta. În funcție de ora la care se trezește dimineața știu care va fi programul lui de somn și de mâncat, cu aproximație.

De regulă, la ora 7.00, tatăl lui îi schimbă pampersul și îi pregătește laptele. Îl bea și apoi, de cele mai multe ori, mai doarme până pe la 9-10. Când se trezește, ne jucăm puțin în pat, apoi mergem la jucării. La 3-4 ore după biberonul cu lapte, va lua micul dejun. Până la primul somn (și, rareori, singurul!) de pe zi, trec aproximativ 3 ore din momentul trezirii. Apoi ia prânzul sau gustă ceva de prin casă (un fruct, o brioșă, un biscuit). Dacă doarme bine ziua, asta însemnând minim 3 ore, seara adoarme în jurul orei 22.00. Sunt însă și excepții. De exemplu, dacă nu doarme între orele 17-19.00, va adormi mai devreme.

Așadar, la noi nimic nu e programat. Și e mai bine așa, pentru că, atunci când plecăm de acasă, nu putem respecta un program strict. Bebelușul e adaptat unui stil de viață dezordonat, dar, în același timp, echilibrat. Indiferent unde mănâncă, mănâncă sănătos. Iar de dormit, doarme atunci când îi este somn, cu muzică sau orice alt zgomot.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s