Moș Nicolae a făcut update

Cu o istorie frumoasă, Moș Nicolae a renunțat la tradiție și a devenit modern. Nici bețele nu mai sunt ce au fost (dacă nu sunt stilizate, nu sunt acceptate). Darurile au căpătat și ele valențe sofisticate, mai ales că așteaptă să fie lăudate.

Din păcate, Moș Nicolae începe să nu mai aibă farmecul din copilăria noastră. De când și-a făcut update, Moș Nicolae nu mai este bătrânelul care i-a ajutat pe cei nevoiași, ci este moșul care face discriminări majore între copiii care privin din clase sociale diferite, este moșul care provoacă tristețe copiilor săraci și invidie copiilor mai puțin săraci.

Dacă, în trecut, Moș Nicolae aducea copiilor fructe, turtă dulce și nuiele (crenguțe de măr), acum obiceiurile sale s-au schimbat considerabil. Moș Nicolae a devenit excesiv de darnic în multe familii și excesiv de sărac în altele. Copiilor nevoiași nu le duce nimic, iar celorlalți le umple ghetele cu tot felul de jucării sofisticate. Unora le umple chiar jumătate din cameră cu cadouri, căci ghetele sunt neîncăpătoare. Discrepanțele sociale sunt astfel nuanțate, copiii demoralizați, părinții disperați, iar Moș Crăciun este la un pas de depresie când constată că ajunge la faliment și tot nu reușește să îi mulțumească pe toți copiii după vizita exuberantă a „fratelui” său mai mic, Moș Nicolae.

Și nu sunt copiii vinovați pentru acest update al Moșului Nicolae, ci părinții care permit moșului să le răsfețe prea mult copiii. Este adevărat că acum 3-4 decenii nu erau atâtea dulciuri și atâtea fructe, dar de ce să dispară farmecul? Dacă tradiția spune că Moș Nicolae aduce fructe și dulciuri care să încapă în ghete, de ce Moș Nicolae modern trebuie să aducă cele mai scumpe jucării și haine care ar avea nevoie de un dulap pentru ghete pentru a încăpea? De ce să sufere copiii care primesc doar o portocală și poate nici pe aceea? Ce vină au ei că Nicolaele lor e amărât? Copiii sunt copii și este normal să se laude, dar Nicolaele celor cu posibilități materiale medii, bune și foarte bune de ce are dorința aceasta imensă de a epata prin daruri scumpe?

Moș Nicolae este unic prin faptele sale și ar fi bine să revină la setările inițiale, să refuze orice update și să îi mulțumească pe cei mici împărțindu-le fructe și dulciuri. Aceasta este magia de care noi toți avem nevoie. Într – o familie în care domnește armonia, o portocală și o turtă dulce o pot întreține, însă acolo unde banii sunt interesul familiei, niciun cadou scump nu va fi prețuit ca atare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s