Nu există casă fără un sertar cu medicamente, pentru toate „bolile”, pentru toții membrii familiei. Sau, dacă există, eu nu cunosc cazuri.
Românii au o pasiune pentru medicamente. Să aibă de toate pentru toți, în cazul în care se ivește o problemă de sănătate. Românul nu cumpără medicamente la bucată, ci la cutie, să se asigure că are și pentru viitor. Tot românul este acela care pentru o simplă răceală/viroză cumpără un sfert din farmacie, că nu a învățat nici până acum că hidratarea și odihna sunt cele mai bune medicamente în asemenea cazuri.
Nu îndrăznesc să afirm prea multe despre antibiotice. La noi, ca la nimeni altcineva. Se recomandă antibiotic în masă. De ce să se chinuie vreun pic organismul și să se formeze anticorpi când antibioticul distruge stomacul și, în timp, nu își mai face efectul, consumatorul fiind mereu nevoit să caute un antibiotic cu efect mai puternic.
Dar, când vine vorba de copii, părinții au grijă să colecționeze cutii întregi de medicamente. Pe lângă recomandările medicilor pediatri, ascultă și de sfaturile farmaciștilor. Și, plecând după un simplu medicament, se întorc acasă cu o plasă de medicamente. Chiar zilele trecute mi-a povestit soțul despre naivitatea oamenilor neinformați, mai exact, despre un tată amărât (căci se vedea ușor acest lucru pe chipul său și din conținutul portofelului), care, ajuns la farmacie pentru a-i cumpăra bebelușului de 3 luni medicamente pentru constipație, a plecat acasă lefter și cu plasa plină. Doamna farmacistă a fost atât de amabilă încât i-a oferit tot ce există în farmacie pentru constipație, și nu la bucată, ci la cutie. I-a dat până și alt lapte praf. Dar oare acel bebeluș chiar era constipat? Și oare nu era mai bine să îi ofere un singur „leac medicamentos”, dacă tatăl nu voia să își ducă puiul la medicul de familie sau la oricare altul? E așa simplu să îți oferi părerea neavizată și să îndopi un biet bebeluș cu tot felul de chestii! De ce nu sunt educați oamenii care nu au acces la informație sau care nu știu ca există informații pentru creșterea unui bebeluș? De ce, în momentul în care o femeie este depistată de ginecolog ca fiind însărcinată, nu se are în vedere educarea sa? Chiar așa nepăsători suntem?
Farmaciștii oare urmează ceva cursuri de update astfel încât să fie mai bine informați decât medicii? M-aș bucura să fie așa, dar totuși… Hai să fim precauți, să oferim copilului doar ce este cu adevărat necesar.
Putem face economie la medicamente, căci sertarul în care le depozităm sigur poate avea și o altă gazdă.