Până acum, iubiriciul a refuzat nepoliticos dulciurile primite de la colegi și de la educatoare, oferite cu diferite ocazii. Recunosc că am fost mândră de el, căci, deși nu conștientizează, spune „nu veau, nu pace”.
De când am știut că bebele nu mai este bebe și va merge la grădiniță, mâncarea a fost prima problemă aparent imposibil de gestionat. Și acum, după 2 luni de grădiniță, sunt stresată din cauza pachețelului de la grădiniță. Norocul meu este că iubiriciul este mofturos și ușor rușinos. Cunoscându-i aceste „atribute”, stau liniștită că nu ia din mâncarea colegilor, mâncare predominant nesănătoasă. Fiind și prea mic, nu îi pot da orice în pachețel, dar, dacă are corn sau covrig cu semințe de susan, este fericit și își hrănește stomacul. Nu sunt 100% împăcată că mănâncă așa ceva, dar comparativ cu mezelurile, dulciurile, grăsimile și alte alimente ce se găsesc în pachetele colegilor, iubiriciul mănâncă sănătos.
Dacă pentru pachețel am ales varianta safe, teama rămâne la dulciuri și sucuri. La acest capitol, principalele vinovate sunt educatoarele. Ar trebui să interzică orice dulce, cu excepția celor gătite de mămici cu atenție la ingredientele utilizate. Decât să ofere bomboane sau ciocolată colegilor, mai bine să nu aducă nimic de zilele de naștere sau de onomastici. Acum, copilul nu este tentat de dulce, dar, treptat, văzând mereu pe ceilalți colegi cum mănâncă dulce, sigur va ceda și el.
În plus, nu toți copiii au posibilitatea financiară de a aduce torturi din cutii de suc și ciocolată scumpă. De ce să se simtă inferiori? Sau de ce să fie nevoiți părinții să facă un efort financiar pentru a duce la grădiniță dulciuri dăunătoare sănătății tuturor copiilor?
Ori se interzic de la început aniversările în cadrul grădiniței, ori toate mămicile cad de acord să aducă o prăjitură home made din ingrediente adecvate. Un simplu chec cu puțin zahăr, cu nuci, stafide sau orice fructe decongelate sau uscate este mult mai sănătos decât orice dulce din comerț, iar apa o beau toți copiii. Brioșele sunt și ele o alegere sănătoasă, plus că sunt ușor de realizat. Sunt atâtea rețete prietenoase cu minunile noastre încât oricine poate prepara ceva simplu și sănătos.
Părinții nu își pot hrăni sănătos copiii cât timp nu sunt susținuți de educatoare și de toți cei care interacționează cu ei. Copiii sunt curioși, sunt tentați să guste, iar dulcele devine un drog. Cu cât descoperă acest drog mai târziu, cu atât este mai bine pentru ei. Pe măsură ce cresc, pot înțelege de ce dulciurile nu sunt sănătoase și de ce trebuie consumate cu moderație sau deloc.
Nu este o realizare dacă un copil învață să mănânce o napolitană, o bomboană, o ciocolată dăruită de tine, un adult permisiv. Este o iresponsabilitate cu care te vei lauda, în timp ce părintelui îi va fi foarte greu să îi explice unui copil de 2 ani că nu îi fac bine dulciurile. Și nu, nu pățește nimic dacă va consuma o dată un dulce, dar de ce e musai să consume acel dulce? Doar pentru că așa ai procedat cu propriul copil sau pentru că nu știi ce înseamnă un copil?